Tervetuloa Silakkastadiin Helsinkiin; lyhyt oppimäärä

20171001_142400

Sakari Nupponen

Juuri nyt siis eli tänään 5.10.2017 Savoyssa näyttäisi olevan ”vain” muikkuja. Hyvä kala, mutta eri kalalaji.

Parhaimmillaan sisävesien ääressä, kuten Kuopion Sammossa.

Silakkamarkkinat on kansanjuhla ja ruokakarnevaali vailla vertaa. Jopa Münchenin Oktoberfest on nuori tapahtuma siihen verrattuna.

Silakkamarkkinat vuodesta 1743 ja Oktoberfest vain 1810.

Mitä nyt? Silmiinpistävää on kaksi seikkaa: ulkomaalaisten turistien kasvava määrä ja alati hupenevana venekuntien määrä.

Markkinoita vietetään viikko, mutta silakkaa saa Helsingistä melkein vuoden ympäri. Alussa mainittu Savoy on yksi klassikko. Hinta/laatusuhteeltaan paras, mutta kallistuu heti kun ottaa lasin rieslingiä. Se on myös tiukin laadunvalvoja. Jos ei ole oikeaa käsinperattua, asiakkallee myydään mieluummin ei-oota.

Kuuluisin ja puhutuin lienee Salve. Salve on tehnyt ison työn tämän perinneherkun eteen ja sinne tullaan silakoille. Yhdessä annoksessa on liki se määrä silakkaa, mitä keskivertosuomalainen kuluttaa vuodessa.

Sea Horse, lempinimeltään Sikala, on Etelä-Helsingin ruokamekka, jota hyvin tuntemani turkulainen ruokatoimittaja kadehtii vesi kielellä. Yleensä hän ei kehu Helsinkiä. Niin mutta onhan siellä muutakin kuin ne trumpetistilegendan Dizzy Gillespien (1917–93) hurmanneet pikkukalat. Kateenkorvaa, maksaa, körtsikkää, lämpimiä voileipiä….

Ja ne muut mestat ovat tietenkin Kosmos, Elite ja Hakaniemen halli. Nyt silakkamarkkinoilla on myös ravintolakumppaneita. Tosin niitä toivoisi olevan enemmän.

Silakkamarkkinat päättyivät 7.10.

20171004_132830 (1)

 

 

 

 

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s