Vanha Albatrossi, ei kun Urho…

talvitulee
Urho on yhä voimissaan. Urho takana. Meikäläinen poseeraa edessä Grönlanti-pipossaan. Kuva: Kirsi Hemànus

Juuri nyt olen päässyt kahden keittiövuoron välistä. Eilen kokkasin Pojarskyn kyljykset ja tänään possunkyljykset hunaja-sipuli-smetanasoossilla.

Kadonneita ruokalajeja: eräänlainen aikamatka.

Niin oli aikamatka käynti jäänmurtaja Urhollakin. Asiantuntevat vanhat viinurit passasivat salongissa, joka oli rohkeasti ruskeaa suoraan 1970-luvulta. Laivalla oli oma astiasto ja kotikalja kuin onnen maasta!

Tällaiset interiöörit alkavat olla äärimmäisiä suojelukohteita. (Kansainvälisen merenkulkujärjestön IMO:n Solas 2010 määräys kielsi laivojen puuosat – ja verhoilut kansainvälisessä liikenteessä.)

Meiltä katosivat liikenteestä 1970-lukulainen gts Finnjet ja esimerkiksi 1960-lukulainen m/s Kristina Regina (ex. s/s Bore). Nyt on jäljellä toki herttainen kotimainen höyry s/s Ukkopekka ja muutamien muiden muassa nämä kekkosenaikaiset murtajat, jotka eivät ole kansainvälisessä matkustajaliikenteessä.

Yksityistilaisuuden kruunaa käynti komentosillalla. Moni vieras kertoo olevansa ylipäätään ensimmäistä kertaa brygalla.  Ulkona mättää räntää kuin tilauksesta. Kippari kertoo taistelusta ahtojäitä vastaan sunnilleen samoin sanankääntein kuin Veikko Huovisen Hamsteri kohta uhkaavasta talvesta helsinkiläiselle esihipsteriperheelle, joka oli muuttanut elämäntaparemonttiin pohjoiseen.

Viimeistään tässä vaiheessa iskee kaukokaipuu tällaiseen äijänostalgikkoon. Siitä se koti-Venus puhuu, kun väittää miehensä olevan Marsista – sydän kuitenkin paikallaan.

Jään arpomaan ihannematkaa: murtaja vai se onneton kauppalaiva, joka on murtajan armoilla juuri avatussa väylässä pelkonaan kaikkialta kylkiin painavat jäämassat.

posti
Postia merimiehille.

Tavallinen maakrapu pääsee murtajille yksityistilauksiin silloin kun niitä järjestetään sesongin ulkopuolella. Urho on ykkönen vaikka varustamo esitteleekin ensi maanantaina uuden ylpeytensä Polariksen, maailman ensimmäiseen nesteytettyä maakaasua (LNG, Liquefied Natural Gas) polttoaineenaan käyttävään jäänmurtajaan.

Mitä Urholla puhuttiin on toisen jutun väärti. Isännillä oli kerrottavanaan jotain aivan hämmästyttävää, joka ei olisi yllättänyt Urho Kekkosta. Hieman vastentahtoista hirvimiestä, joka oli kuitenkin herkkusuu, jolle maistuu hirventurpasyltty ja varmaan klassinen jääpaistikin, johon palaan vielä ennen joulua…

PS Urholla käynnistä herkistyneenä tarkistin, mitä kuuluu minun ja Tiinan lemmenlaivalle ms Wasa Queenille, jolla oli samat aidot puukannet, jotka näki ruokasalongissa, kun osasi katsoa.

Kuningatar seilattiin muutaman mutkan kautta Suomesta Hongkongiin 2001 ja hänet on romutettu Intian Alangissa 2013. (Varmaankin syynä IMO:n Solas 2010 määräys.)

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s