Säästä Kuubani, Irma

kuubamummo
Toivomme sinulle onnea.

Tiina Vahtera

Vajaa vuosi sitten olimme Herra Marsin kanssa ensi kertaa Kuubassa. Paikan päällä reissu ei hääviltä tuntunut. Fidel sattui juuri kuolemaan, oli suruaika, ja 20-vuotishääpäivämatkamme muuttui tietotyöläisten raskaaksi työmatkaksi sikarisaaren päästä päähän.

IMG_2804
Siinä menee Fidelin tuhkakuppi.

Tästä olen jo kirjoittanutkin. Lomamme kohde oli Havanna, mutta  Castron hautauspaikka Saaren eteläkärjen Santiago.

Niin sitä eri peleillä köröteltiin 900 kilometriä ees sun taas ja yritettiin kymmenien tuhansien muiden kanssa saada yhteyttä ulkomaailmaan ja ennen kaikkea välitettyä tunnelmat maailman yhden pitkäikäisimmän hallitsijan, diktaattorin, kansallis- ja vallankumoussankarin viimeisestä mutkallisesta matkasta.

kuubadiggarit
Hasta siempre, mutta toivottavasti ei koko saari.

Kuten niin usein käy, aika kultaa muistot. Palatessa ajattelin, etten enää ikinä halua Kuubaan. Nyt ajattelen toisin, mutta pitää odottaa, että Raúlkin poistuu ennen kuin lähdemme uudestaan. Jos siis emme poistu ennen häntä.

kuuba3
Karibia on vielä tyyni.

Sydäntämme särkee, kun katsomme meteorologien karttoja Karibian aluella. Harvey on juuri niittänyt karmeaa satoa aluella, jota muutenkin pieksävät paitsi luonnonilmiöt, myös poliittiset tuulet.

IMG_2764
Pikkuisen ripsii vallankumousaukiolla.

Säiden haltija, ilmojen taltuttaja, Poseidon, Neptunus,  Santerian ylijumala Olorun, varjele Kuuba, varjele Havanna, Santiago ja pienet kyläpahaset joutumasta Irman, Josen ja Katyan silmään. Tällä tietoa Irma saavuttaa Havannan sunnuntaiyönä jatkaen matkaansa Floridaan.

kuuba8
Varjele häntäkin.

 

kuuba 047
Ja häntä

 

fidel 051
Heitä.

 

hautajaiset 1462
Ja heitä.

Tiistaisin telkkarista tulee loistava 8-osainen dokkari Kuuban tarina , joka käy läpi Kuuban menneisyyttä espanjalaisvalloittajien ja orjakaupan ajasta amerikkalaisten dominoinnin ja Kuuban kriisin kautta Chen, Fidelin ja Raúlin aikaan, josta kai kukaan ei enää tiedä, missä mennään.

Eikö näissä olisi jo tarpeeksi.

kuuba16
Ruoka on vähissä jo nyt.

Haitissa en ole käynyt, mutta hirmuinen maanjäristys 2010 tappoi rutiköyhässä maassa 220 000 ihmistä, tuhosi infrastruktuurin kymmeniksi vuosiksi.

Noilla maailmankolkilla on myös upporikkaiden yksityissaaria, joita hirmumyrskyt riepottelevat yhä lailla, mutta niiden asukkaat pääsevät pakoon helikoptereillaan ja yksityiskoneillaan.

kuuba13
Lucky bastards.

Kun Irma pyyhkäisee Kuuban yli, onko enää olemassa Havannan rantakatua Maleconia? Onko viimeisillään sinnitteleviä röttelöitä, jotka ovat joskus olleet loistokkaita palatseja? Onko kalastajapoikia ja -tyttöjä heittelemässä illalla sillalla?

IMG_2740
Kuinka käy?
hc3a4c3a4pc3a4ivc3a4kuva
Entä hotelli Nationalin kuuluisa baari? Säilyykö se?

Helppohan se täältä syyskuisen kauniista Helsingistä on huudella, pateettisestikin. Mutta on kai meillä ensimmäisen maailman ihmisilläkin sielu, onhan Donald?

4 comments

Add Yours

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s