Paskaaks tässä, tuumasi työläinen Kuubassa

takapenkki
Mitähän tästä vielä tulee? Eka aamu on nuori Cadillacin takapenkillä.

Tiina Vahtera

Sen piti olla kaikkien aikojen hääpäivämatka! Lähdetään Kuubaan niin kauan kuin Castroissa vielä henki pihisee. Kävi niin, että Fidelissä lakkasi pihisemästä juuri 20-vuotisjuhliemme alla.

Hääpäivämatka muuttui työmatkaksi. Mikäs siinä, meiltähän tämä käy, mutta ukon tuhkakuppi haudattiin lähes 900 kilometrin päähän majapaikastamme Havannassa. En halua olla epäkunnioittava, sillä minusta Fidel on erittäin karismaattinen ja tehnyt maalleen paljon hyvää. Jos kyllä pahaakin.

En voinut vastustaa metaforaa uurnasta ja sikareista.

sierra2
Kaikki on nyt ohi. Fidel haudattu ja jutut lähteneet. Me emme.

Meillä ei ollut aikaa eikä mahdollisuutta akkreditoitua maahanpanijaisiin. Selasimme Herra Marsin kanssa tuskassa kotona nettiä, jotta löytäisimme yhteyden Havannasta Santiago de Cubaan ja peräti takaisin. Kone koto-Suomeen lähtisi tietysti Varaderosta, joka oli vielä 150 kilometriä huitsulaan Havannasta.

palmu
Meille ei ihan tätä osunut.

Huomaa, että olimme ensikertalaisia. Nettiyhteys kuubalaisiin kulkuvälineisiin: nyt saa nauraa.

Tietokone ilmoitti kiltisti, että kolme bussiyhteyttä saaren halki on, 16 tuntia siivu, ja muutama junavuoro, 14 tuntia. Ei kuulemma kannata mennä. Epäluotettavia.

Lentojakin. Joo. Mutta niitä ei voi varata. Mitään ei voi varata kuin paikan päällä.

Onneksi valitsimme fiksun hotellin (kiitos minä, kiitos), sillä fiksussa hotellissa on kivampi yöpyä kuin karmeassa lutikkaluolassa. Siellä oli jopa verkkoyhteys, kun osti viiden CUC:n (turistipeso, noin euro) tunnin.

huone
Kuka saa hetkessä huoneen tähän kuntoon? 20 vuotta naimisissa ollut rouva Venuksesta.

Kiva hotelli takasi myös sen, että saimme ruokaa. Muuten sitä oli harvakseltaan. Rommia ja mojitoja ei laisinkaan eikä musiikkia tippaakaan. Suruaika nääs. Hotellissa soi Vivaldi. Kuuban pyhä kolmiyhteys, musiikki, letkeä meno ja hyvä juoma.

Ei mitään niistä meille nyt, ei  tällä ensimatkalla.

melia
Puolitangossa.

Kun  nyt rehellinen olen, niin hotellin baarissa ja varsinkin kuuluisan Hotel  Nacionalin kuuluisuuksien huoneessa oli oivallinen mojito. Suruaika on kuten sitä luetaan – kaikki järjestyy, kun tietää mestat.

tyhjc3a4hylly
Valintamyymälä. Vähän ois nälkä varmaan muillakin.

Hotelli oli yleismaailmallista betonityyliä, runsaasti kerroksia ja käytäviä. Huoneemme oli 2126. Ekan aamun runsaan aamupalan ja tillin tallin olevan kellon vuoksi kävi taas niin, että vatsa meni hurlumhei.

Juoksin huoneeseemme, jonka ovi sattui olemaan auki, koska siivooja oli juuri hakemassa jotakin. Paskaaks tässä, hätä ei lue lakia.

Menin, tein ja ihmettelin, missä kaikki kamani ovat? Ei kai siivooja niitäkin ole järkkäillyt?

hotelli
Ja se meidän huone oli?

Ei ollut.

Olin kerrosta alempana tarpeillani, ihan jonkun muun huoneessa, samalla kohdalla. Luikin korvat luimussa takaisin aamiaishuoneeseen. Aamuhapan mies hymyili vähän.

Reissun jälkeen muistin huoneemme numeron hyvin.

Koko alkumatkan päässä takoi: miten pääsemme Santiagoon? Miten pääsemme takaisin?  Miten saamme jutut lähetettyä? Miten varsinkaan kuvat?

kuubadiggarit
Saispa kaljaa. Saispa rommia. Saispa musaa.

Aikaa temppuihin oli kolme päivää. Nauti lomastasi, pronssi-/samargdihääpari, hah. Onneksi Havanna kuitenkin oli Havanna, vaikka soitto ei soinut.

Jaa miten niin? Mistä minä tiedän.

lehdenmyyja-2
Osta lehti! Ostin.
sikarirouva
Hiljaista on.
varikkaat
Jos nyt edes kuva.

Tapanamme ei ole jäädä tuleen makaamaan, vaan heti vessareissun jälkeen lähdimme jonottamaan Viazulin bussiasemalle lippua Fidelin hautajaiskyytiin. Paino sanalla jonottamaan. Verrattain moni muukin oli samoissa aikeissa.

Mutta me saimme sen! Lähtö lauantai-aamuna kello 6.10, matka-aika 16 tuntia, hautajaiset seuraavana aamuna klo 7.

bussilippu

Sen kunniaksi hääpäivämojitot Hotel Nacionalissa, aamulla lattarauta alle ja menoksi  ”steissille”:

hc3a4c3a4pc3a4ivc3a4kuva
Rakas, pikkuisen käy hermoon, mutta yritetään nyt.

Meikäläiselle tuottaa selän vuoksi tuskaa jo tunnin istuminen paikallaan, joten 16 tuntia bussissa pitkin Kuuban kuoppaisia teitä väijyi mielessä painajaistyyppisenä nakutuksena.

Ai niin, unohdinko kertoa, että Herra Marsista oli juuri lähdön alla käynyt poistattamassa raudan katkenneesta ranteestaan. Tusina tikkiä repsotti auki vastaanottamaan tämän maanosan pöpöt ja zikavirukset. Onneksi saimme tutulta lääkäriltä vara-antibioottireseptin.

2016-12-13-13-40-30
Nyt tää on jo nätti. Kotona ollaan. Pahimmasta mustelmamöykystä jäi ottamatta kuva.

Herran tuikeasta ilmeestä päätellen kättä särki, mutta eihän sellaista rouvalle kerrota. Ranne auki ja sillai.

aamujono
Aamujono bussiasemalla.

Uusi aamu kaiken muuttaa voi, paitsi ettei muuta.

Bussiin ja menoksi. Ette halua yksityiskohtaisia kuvauksia maaseudun vessoista ja sämpyläannoksista, mutta sen minä sanon, että ihmisen paras ystävä matkalla on savetti pepun, pöntön ja  käsien putsaamiseen. Ja tietysti käsigeeli.

2016-12-13-13-28-01
Älä unohda tätä!

Vessadaamit möivät eurolla yhtä paperilappua, jolla varsinkaan ripuloiva ihminen ei tee mittään. Miehillä virtsarakon toimintaan liittyvät   elintärkeät asiat ovat monin verroin teknisesti helpompia suorittaa.

Kuubassa ei olisi turha takavuosien valistuskyltti ”Tuli sitä taikka tätä, älä vetämättä jätä”. Sitä ja varsinkin sitä oli tullut pönttöjen täydeltä. Reissussa noudatan kullanarvoista neuvoa: käy aina vessassa kun voit.

menopeli
Eipäs hötkyillä!
keula
Bussimme.
steissi
Muiden bussi.

Tasan aikataulun mukaan saavuimme Santiagoon. Lähes 30 vuotta kaupungissa asunut suomalainen Pete, hänelle maahan saakka ulottuva polvistumiskiitos,  oli järjestänyt meille kotimajoituksen ja lupasi ottaa ultraräjähtäneen kahden hengen seurueemme mukaan aamulla klo 5.30 hautajaisreitin varrelle.

Melkein itkin onnesta.

cafe
Matkahuollon paari.
helyt
Tiedolla, taidolla ja tuurilla. Santeria-uskon kapineet auttoivat varmaan yhtä paljon kuin kolmen kuskin leppoisa asenne.

Majapaikkaan kurvasimme iankaikkisella mossella, josta olivat jo pehmusteetikin jääneet 40 vuoden matkalle;  mutta perille päästiin. Oli hiki, kipu, väsy, potutus, pelko, nälkä, jano… kaikki ihmisen epämukavuusalueen tunteet.

MITEN ME SAADAAN JUTUT ETEENPÄIN ONLINE! Täällä on koko muu maailma!

5.30 lähdimme Peten ja hänen musiikkimatkalaistensa  – sitä musiikkiahan he eivät kuulleet – että ei ihan kymppireissu, aamupimeissä kohti Santa Ifigenian hautausmaata. Yritin pitää mielessä, että nyt tehdään historiaa.

tuhkakuppi
Viimeinen matka.
lipputytto
Saattoväkeä.
fidel3-4
Saattoväkeä.

Surusaatto lipui hautuumaalle, minne meillä ei ollut pääsyä. Kunnialaukaukset kajahtivat, ihmiset itkivät ja lauloivat. Päässä naputti liikutuksen ja kahvinpuutteen ohella : MISTÄ LÄHETÄN JUTUT JA KUVAT?

toissa
Rouva Venuksesta töissä.

Muutama tunti siinä menikin. Hienot hotellit käännyttivät meidät pois – juhlavieraiden joukkoon ei juhlarahvasta. Onneksi Pete tiesi, että tuomiokirkon aukiolla on nettipiste, ja ellei se ole auki, jobbareita.

Ei ollut auki, kun oli sunnuntai. Jobbarit olivat valveutuneita. 4 CUCia tunti, it-avun kera 5.. Kii veti. Ei toiminut. Sanelin stoorin.

Herra Marsista jututti muutamaa englantia puhuvaa poikaa, jotka poistivat pari täppää kännyköistämme ja läppäristämme, ja voilá, tämä kaikkialla maailmassa toimiva it-tuki, nuori henkilö monikossa,  ratkaisi pulmamme.

ittuki
IT-tuki kirkon portahilla.
kamerat
Meitähän siis oli muitakin, ja muista maista.
avonkonttori
Avokonttori.

Avokonttori (lue baari) kirkon aukiolla syötti Fidelin hautajaisia bittiavaruuteen taukoamatta vuorokauden. Näimme myös kauniita ihmissuhteita syntyvän. Kaksi vanhahkoa herraa pinkeissä pystykauluksisissa piképaidoissaan ja erittäin kaunis paikallinen daami mustassa pitsihalkiossaan (keskellä päivää).

Vähän ennen kello 13:a petti sekä asiakkaiden että baarihenkilökunnan hermo: oluthana ja rommikorkki aukesivat.

hanahaukes
Kylläpä alkoi työ luistaa.

Kun homma oli ohi, kävelimme zombeina pitkin kaupunkia ja mietimme, miten tästä Havannaan.

yhteyttaetsimassa
Yhteyttä etsimässä.

Ette halua kuulla, enkä minä jaksa kertoa enää, miltä tuntuu seistä jonossa ja kyykytettävänä 7 tuntia kaiken tämän päälle Santiagon lentoasemalla, mistä ei saa EDES VETTÄ, ruoasta ja oluesta/rommista puhumattakaan. Kaikenmaailman maatuskoille piti kyllä maksaa voitelurahaa yrmeistä ”palveluista”.

Ehkä mies Marsista kertoo seuraavissa blogeissa.

Pariisista tulevaan Iljushiniin saimme mutkien ja CUCien kautta liput Havannaan. Tunti 16:n sijaan.

 Pomputteli. Ei päässyt vessaan.  Nukkuva 200-kiloinen mies meinasi rojahtaa rakkaani syliin edessä olevasta tuolista penkkeineen päivineen. Perkuleesti pelotti sekin, kun se käsi oli yhä kipeä ja tikeissä. Mehän emme olleet tikissä ollenkaan.

iljushin
Tällä tulimme Havannaan.

Fidel Castro (13.8. 1926 – 25.11. 2016) on nyt saateltu hautaan. Hyvinkin kepiät mullat ja mukavat uurnat hänelle.

Samaan – siis valtaan ja vallasta luopumiseen ja henkiökultin säilyttämiseen,  ei moni pysty. Ei toistaiseksi kukaan tässä maailmassa.

sierra

Gracias a la vida. Pitkä elämä.

nationalauto

Hei, apua, ystäväni Sanna, walleni. us -bloggari, on parhaillaan Meksikossa saman veden äärellä. Kerro meillekin, onko vesi lämmintä! Ei ehditty varvasta kastaa…

pösö (2).jpg
Lähellä, kaukana!

2 comments

Add Yours
  1. Sanna Wallenius

    Voi ristus mikä reissu teillä! Itkin ja nauroin täällä juttua lukiessa. Varsinkin sun vessareissu tyrskäytti kahvit näppikselle… Ehkä se on uusintareissu teidän Kuubaan tehtävä, jahka Fidelin suruaika on laantunut. Sanoisin, että Karibianmeri on kyllä varvaskylvyn väärti.

    Tykkää

  2. Tiina Vahtera

    Voip olla että odotetaan Raulin saapumista taivaan porteille, ehkä sekin aika koittaa. Ei Sanna sinunkaan Meksiko näemmä alkujaan putkeen mennyt, mutta onneksi on oikeat lääkkeet, lääkkeet, lääkkeet… ❤

    Tykkää

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s