Apua, pulizija! Maltalla kieli on solmussa, vaikka et roséta naukkailisikaan

Tiina Vahtera

poliisi
Herra Pulizijalla ei ole juurikaan tekemistä Vallettan kivisillä kaduilla.

Jgħinu, pulizija! Kukkaroni on kadonnut! Kartiera tiegħi sparixxa! 

Suunnilleen tällaiset äänteet pitäisi saada sylkäistyä suustaan, jos maltalaisessa
väentungoksessa sattuu hukkaamaan rahansa. Maltalainen väentungos on suhteellinen käsite, ei sitä juuri ole. Kielestä on helppo olla yhtä mieltä: se on aivan toivotonta.

Äännettynä kieli kuulostaa arabialta ja näyttää kirjoitettuna… no katso itse! Malta on ehkä ainoa latinalaisilla aakkosilla kirjoitettava kieli, josta ei saa kerrassaan mitään tolkkua. Ei mitään. Maan pääkaupungin nimikin on Valletta.

Pulizijan ammatin voi sentään päätellä hänen virkapuvustaan.

SONY DSC
Kalastajavene on nimeltään luzzu. Se ei lillu satamassa vain turistien viihdyykkeenä…
SONY DSC
…vaan ihan tosikäytössä.

Malta on äärimmäisyyksien maa. Kieli on äärimmäisen omituista, maa on kolmen saaren muodostama tasavalta kaukana kaikesta, kivinen pläntti, jossa ei kasva juuri mitään. Historian kuluessa kansat idästä ja lännestä ovat vyöryneet sen ylitse jättäen jälkensä ihmisiin ja kaupunkikuvaan. Saarelaiset, tiedäthän.

SONY DSC
Laivamatka Gozolle on nopsa ja halpa, puoli tuntia, kahdeksan euroa.

Matkallamme  naapurisaarelle Gozolle Kirkewwan satamassa paikallisen yliopiston meribiologian opiskelija teki haastattelututkimusta siitä, tarvitaanko pääsaaren ja Gozon välille siltaa.

Turisteina, jotka tarvitsemme lauttayhteyttä vain kenties kerran elämässämme, meillä oli vankka ja asiantuntematon mutu-mielipide: EI TARVITA.  Se ei ole muuttunut. Tuleva meribiologi oli muuten samaa mieltä, totta kai.

SONY DSC
Vasenta puolta, raivopäisesti talla pohjassa!

Autoja piisaa. Kun hyppäät bussiin (vasen liikenne!), voit varautua puolen tunnin, ehkä tunnin, kenties puolentoista rumpsuttavaan kyytiin. Vuoristoisessa maastossa, kapeilla kaduilla edetään etanan vauhtia raivopäisesti kaasuttaen.

Maltalla ei juuri ole hiekkarantoja eikä armottomia bilekeitaita St. Julian’sin kielikoululaisten yöbaareja lukuun ottamatta.

SONY DSC
Hänet on ikuistettu St Julian’sin rantamuuriin.

Asuimme äärimmäisen rauhallisessa Europa-hotellissa nauhakaupungeista keskimmäisessä, Sliemassa.

SONY DSC
Malta ei biitseillä koreile.
SONY DSC
Huimaako? Maisema hotellihuoneemme ikkunasta rantabulevardille. Ei tullut mieleenkään mennä uimaan.

Hotelli oli ihan kelpo, mutta huone seitsemännessä eli ylimmässä kerroksessa helvetillisen kylmä huhtikuun kalsassa tuulessa. Mutta: onneksi hotellissa oli myös sauna! Ei siitä sen enempää.

sauna
Maltalainen sauna muistuttaa hämmästyttävän paljon suomalaista. Käytiin. Kuvakin löylyistä on, mutta en laita sitä tähän.

Niin, se pulizija. Maltalla rehottaa kasinokulttuuri, mutta me kaksi hömelöä sauvakävelijää emme neljän päivän aikana sellaiseen törmänneet. Malta näyttäytyi rauhallisena talviasukkaiden pesänä, vaikka esimerkiksi talviasukas, Juoppohullu-kirjailija Juha Vuorinen on nähnyt saaren etu- ja takapuolen.

Luin hänen pokkarinsa Maastamuuttajan päiväkirja vuoden kuluttua Maltan-matkastamme lennolla Madeiralle. Oli sopivasti tyrkyllä lentoaseman telineessä.

Tosi pro meikäläiseltä.

SONY DSC
Turisti ja paikallinen Vallettan kujilla.
SONY DSC
Vallettan nykypäivää.
cruice
Kaupungista toiseen voi myös risteillä.

Finnair lentää Maltalle huhti-lokakuussa kahdesti viikossa, alk. hinnat 240 €. Välilasku on mahdollinen mm. Wienistä, josta jatkolento ex-formulatähti Niki Laudan perustamalla Niki-lehtoyhtiöllä.

Ota paluumatkalla ikkunapaikka. Suotuisalla säällä ja oikean lentoputken osuessa voit nähdä Sisilian ja Etnan suoraan alapuolella. Jos tämä Euroopan korkein tulivuori puhisee, sen on vaikuttava näky. Etna puhisee usein.

SONY DSC
Voiko tämän nimiseen laitteeseen hymyilemättä hypätä!

2 comments

Add Yours

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s