Maailman lyhyin junamatka 178,50 metriä ja bensakone

 

 

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Tällä matkalla ei kyllästy, ja takaisin voi vaikka kävellä. Radanpitäjä haluaisi kernaasti eroon ennätysmaineestaan.

Sakari Nupponen

Ollaan Itä-Virossa. Maantie 35 kaartaa entisen Avinurmen kunnan keskustaan. Tienposkessa joen ylittää rautatiesilta ja sillä jököttää juna ja junalla on tarina, mutta ensi kyytiin.

Lippujen myynnin, tarkastuksen, junan lähettämisen ja veturin kuljettamisen hoitaa yksi ja sama mies, junamies Eero Strauss. Matkalaiset vaunuun ja moottori jyrähtää käyntiin.

20180606_141751
Eero Strauss ja Aunuksessa 1953 valmistunut metsäveturi.

178,5 metriä ja takaisin. Meno yhteen suuntaan kesti 2 minuuttia ja 20 sekuntia. Nopeasti laskettuna keskinopeudeksi tuli alle viisi kilometriä tunnissa. Pientä huojuntaa. Leppoisa tunnelma. 76 senttiä leveällä – tai sanottaisiinko kapealle – raiteella ei päätä huimannut.

(Meillä pääratojen raideleveys 152,4 senttiä. Venäjällä ja entisissä neuvostomaissa 152 senttiä. Eriskummallinen raideleveytemme tulee niinkin kaukaa kuin Yhdysvaltain etelävaltioista.)

20180606_143641
Junan lähtöasema on nyt sillalla.

Tämä pätkä oli aluperin osa Sonda-Mustvee -rataa, joka kulki sisämaan metsistä Peipsijärven rantaan. Satamaan radalla kulki puutavaraa ja puutyöteollisuuden tuotteita. Ja sieltä takaisin: sokeria, suolaa, silliä, palavakiveä jne. tarpeellista. Kumpaankin suuntaan: ihmisiä ja postia.

57 kilometrin mittaista rataa ajettiin 1926-72. Liikenteessä oli yli 300 tavaravaunua ja kahdeksen matkustajavaunua. Vain ravintolavaunu puuttui.  Avinurme oli suurin asema.

Sitten rata pantiin rullalle, ja Avijõen ylittävä siltakin alkoi rapistua. Se harmitti kyläläisiä: huono käyntikortti Avinurmelle. Silta kunnostettiin 2001.

Kun oli silta, pantiin myös raiteet. Kun oli raiteet, hankittiin myös juna.

20180606_143618
Alla virtaa Avijõgi.

Tarvittiin sponsoreita, kylän yhteishenkeä ja esimerkiksi koululaisten työpanosta. Seuraava ponnistus on jatkaa rataa 800 metriä. Ratapohja siintää jo edessä. Strauss luovuttaisi kernaasti maailman lyhyimmän junaradan tittelin jollekin toiselle paikkakunnalle.

Matkan päätteeksi hän nappaa akun veturista, joka on rakennettu Aunuksen kaupungissa Karjalan tasavallassa. Veturi on tehty nimenomaan metsätyömaita ja niiden ratoja varten. Siinä on bensakone.

Sonda-Mustvee -radan oikea höyryveturi on muistomerkkinä Tallinnassa. Sitä avinurmelaiset haikailevat takaisin.

20180613_105535
Matkalipussa on vanhan höyryveturin kuva.

Nimet Avinurme ja Avijõgi ja viittaavat murteelliseen sanaan hauesta (viroksi: haug). Ilmeisesti joki on täällä tulvinut kutuaikaan niin, että haukia on voinut pyytää niityiltä.

Nyt ei kuitenkaan syödä haukea, vaan Peipsin kuhaa. Juna-ajelun voi tilata Avinurmen Puutyöaitasta (Puiduait). Se on muutenkin tämä kylän matkailun ehdoton napa: kahvila, puutöiden näyttely ja työpajoja, jossa korien punontaa, leivontaa ja vaikkapa kynttilöiden valamista. Ravintolaan voi etukäteen tilata ruoat vaikka kahdelle bussilastille.

Lisäksi tästä Avinurmen verstaasta tekee saunasuomalaiselle erityisen yksi juttu: Suuri osa Suomen marketeissa ja rautakaupoissa myydyistä saunatarvikkeista, kiuluista, kauhoista, niskatuista jne. on tehty täällä. Ne myydään vai eri merkeillä.

Ja se kuha. Kun se tulee tuosta vierestä. Emäntä Eveli Tooming sanoo sen olevan aamulla pyydettyä. Sille se myös maistuu. Vähän toista kuin Suomen kauppojen viikon vanha tuore.

20180606_152237
Peipsin kuhaa melkein rannalta.

20180606_160612

Avinurme_vapp

Avinurmen vanha vaakuna.

 

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s