Malediiveilla tuli huono omatunto

Tiina Vahtera

malediivitpää2
Maata näkyvissä, mutta kuinka kauan?

Hyvää maailman ilmastokokousta jälleen, hyvät  ja huonot ihmiset!

Olen tavallisen huoleton reissaaja, mutta välilasku Malediiveille  Intian valtamerelle sai meikäläisenkin omantunnon jyskyttämään.

Malediivit on maailman matalin oikea maa, korkeimmalta kohdaltaan vain 2,4 metriä,  ja uppoamassa mereen kuten Kiribatikin Tyynellämerellä. Toivottavasti viisaat päättäjät estävät todennäköisen kehityksen ennen kuin valtion lähes 1200 saarta ja atollia huuhtoutuu kirkkaansinisiin aaltoihin.

Olin työmatkalla Helsingistä Dubain kautta Sri Lankalle. Samalla keikalla luottokorttini kopioitiin, tarinan löydät täältä.

emirates
Maailman hienoimpiin ja vauraimpiin kuuluva lentoyhtiö liiteli lähes tyhjällä koneella.

Valtava  Emiratesin koneenrohjake nosti ilmaan kourallisen matkustajia. Oli kyllä väljää ja hienoa.  Ihan törkeän väljää. Katsokaa nyt alla olevaa kuvaa: muutama hassu tyyppi polttamassa ilmaan tonneittan kerosiinia lokoisalla matkallaan yli smaragdinvärisen meren.

Minä mukana.

malediivitkone
Lokoisaa oli.

Välilasku oli Malessa, Malediivien pääkaupungissa. Yläilmoista näkyi, mistä on kysymys: pienenpieniä hyttysenkakkoja meri täynnä, ja yhdelle niistä olimme tulossa tämän konehirviön kanssa.

malediivitatolli
Yläilmoista näkyi tuhansia kärpäsenkakkoja. Nyt ollaan jo aika lähellä.

Kentällä  tuntui konkreettisesti se, että Malediivit on TODELLA matala. Se on matalampi kuin pahus soikoon rotvallin reuna kotikaupunginosassani. Tsunamin aallot pyyhkäisivät Malediivien yli vieden mennessään lähes sata ihmistä 13 vuotta sitten.

Kone viipyi maassa ehkä pari tuntia. Tekninen välilasku se tuskin oli, sillä etäisyys Dubain ja Sri Lankan pääkaupungin Colombon välillä on 3300 kilometriä. Linnuntietä. Tankkausta ei ainakaan tarvittu.

Kyydistä jäi muutama ihminen, mukaan nousi jokunen. Ihan reittilento siis.

malediivitmatala
On se matala.

En muista montako kertaa elämässäni olen lentänyt, satoja, mutta muutaman kerran olen luvannut maksaa päästömaksun. Olen tehnyt niin vain kerran, ja se oli tämän lennon jälkeen. Omatunto ei kauheasti puhdistunut.

Pitää ryhdistäytyä, jos tässä vielä joskus lennellään.

Laske paljonko kulutat

Voit arvioida ilmaan huruuttamasi pahan päästölaskureiden avulla. Millä laskurilla sen teet, onkin jo kinastelun aihe.

Rantapallo vertaili muutama vuosi sitten ekologisen jalanjäljen mittareita. Lukaise juttu ja tee oma arviosi.

Greenseat-sivuston laskurin arvion mukaan hiilijalanjälkeni Dubaista Colomboon maksaisi noin 7 euroa. Seitsemän euroa!

En muista mitä maksoin seitsemän vuotta sitten,  mutta edestakaisen matkan Helsinki – Dubai – Male  – Colombo  – Dubai  – Helsinki unohdin maksaa. On pirun vaikeaa olla hyvä ihminen.malediivitpää

 

 

15 comments

Add Yours
 1. Annika | travelloverblogi

  Auts. Puhutpa asiaa. Klikkasin auki Twitteristä, kun luin sanan Malediivit. Olen siellä kolmen viikon päästä. Omatuntoni on ehkä vähän puhtaampi, koska lennän täydellä koneella Bangkokista ja viivyn saarilla. Mutta juuri vaikkapa näille saarille kaikki lentäminen ja muu oikeasti on kohtalokasta. Pahuksen ilmastokokous pakottaa taas vähän miettimään omia valintoja… Matkustamatta oleminen ei ole vaihtoehto, mutta jos vaikka noita päästömaksuja…

  Tykkää

  • Tiina Vahtera

   Kiitti kommentista! Jotenkin Malediivit on hankala kohde. Olen vain käynyt saastuttamassa siellä, en jättämässä rahaa enkä tukemassa paikallista yrittämistä, kun en edes astunut koneesta ulos…

   Tykkää

 2. meritähti

  Itse yritän lievittää lentämisestä aiheutuvaa syyllisyyttäni tekemällä kestäviä valintoja lentämisen ulkopuolella. Ei lihansyöntiä, ei autoilua, pieni asunto, vaatimaton elämä. Aina välillä lasken ton hiilijalanjälkeni ja toistaiseksi se on varsin pieni….Kun ei tässä oikein ole vaihtoehtoisia kulkuneuvoja maailman toiselle puolen pääsemiseksi 😦 Malediivit on kokematta ja näkemättä enkä kyllä oo menossakaan.
  Aika hurjaa on, että noin tyhjillä koneilla lennetään (vaikkakin matkustajan kannalta mukavaa)

  Tykkää

 3. Tiina Vahtera

  Voi olla, että viidessä vuodessa tilanne on muuttunut tyhjänä lentämisen suhteen. Minun täytyy tunnustaa, että meidän perheessä vanhempien jalanjälki on huomattavasti isompi kuin valistuneiden jälkeläisten. Hyvä, että he tiedostavat.

  Tykkää

 4. Jupa

  Hei

  ei Malediivit mihinkään uppoa. Jos uppoaisi, niin ei siellä olisi myynnissä kalliita huviloita eikä uusia rakennettaisi. Sama meri on meillä täällä. Nouseeko vesi? No ei. Hollannissa missä merta vastaan on taisteltu aina olisi täysi tohina jos merenpinta nousisi. Koko Malediivien uppoamissatu perustuu pelkkään (väärään) laskelmaan ja tietoon koko ilmastonmuutoksesta. Kumma muuten sekin, että meillä on jo nyt olemassa kamala määrä kaikkia mahdollisia veroja joita perustellaan ilmastonmuutoksella, mutta juuri etenkin rikkaissa arabimaissa kuten juuri UAE:ssä ei vähempää välitetä ja rakennetaan sisätiloihin vaikka hiihtokeskus. Tästä ei juuri näitä maita vaadita tilille.

  Tykkää

  • Tiina Vahtera

   Olen täysin samaa mieltä UAE:n käsittämättömän pröystäilevästä elämäntyylistä. Järjettömät, lähes orjatyöllä toteuttavat korruptuiofifa-kisat ym. Tämäkin pitäisi tietysti käydä itse paikan päällä todentamassa ja heittää faktaa kehiin – mutta mihinpä sitä ihminen uskoisi ellei tiedonvälitykseen. Sisällön tuottaminen on ihan toinen juttu. Blogissa liikuskelen välimaastossa, journalistisessa tekstissä väitteet ja olettamukset täytyy perustaa tietenkin faktoihin.

   Tykkää

 5. Sini

  Mä olen kuullut, että Kiribati ois ensimmäinen saarivaltio vaaravyöhykkeellä upota. Yhtä kaikki tykkään matkustaa ja ajan puolesta en nyt voi tehdä sitä hitaasti. Ruokailun ym elämiseen liittyvillä valinnoilla pyrin pienentämään omaa hiilijalanjälkeä.

  Tykkää

  • Tiina Vahtera

   Heips, Sini ja kiitos kommentistasi. Minäpä tsekkaan vielä Kiribatin ja muotoilen uudelleen oikeaan formuun. Hot spoteja on paljon. Dubai, Hollanti ja Yhdysvaltain etelärannikko myös.

   Tykkää

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s