Mihin katosi koko Narvan kaupunki?

20170610_160543
Narvan kaupunki ennen sotia etsii uutta kotia.

Sakari Nupponen

Ehdimme nähdä sen viime kesänä sukuseuran reissulla aivan viime tinkaan. Vanhan Narvan. Sitten portit menivät kiinni. Koko tapaus oli kuin kummitusjuttu:

Olin saanut neuvot Tapio Mäkeläiseltä, Tuglas-seuran kulttuurisihteeriltä. Menimme liki autioituneen Raatihuoneen ovelle, kolkutimme ja meille avattiin.

Kenties se oli itse Fjodor Šantsev. En tunne mestaria, joka loi kaupungin.

Yläkerrasta se löytyi: Koillis-Viron Narva ennen kuin punakone pommitti sen tuusannuuskaksi. Tähän tapaukseen oli muuten haikea viittaus viime viikonloppuna televisiosta tulleessa Elmo Nügasen suurelokuvassa 1944.

Raatihuone on yksi harvoista toisessa maailmansodassa säilyneistä ja korjatuista Narvan rakennuksista. Barokkityylinen Ruotsin vallan alla rakennettu Raatihuone sijaitsee tietenkin osoitteessa Raekoja plats 1 eli Raatihuoneen tori 1.

Vaikka se on ollut vuosikaudet tyhjillään, siellä on käynyt vieraita, jotka tietävät, mitä etsiä, kuten me Karjalan pojat. Onhan se samanlainen kulttuuriteko kuin Juha Lankisen Viipurin pienoismalli Lappeenrannan linnoituksessa. Viipurin pienoismalli kuvaa kaupunkia 2.9.1939. Narvassa on sama idea.

20170610_160635
Tämä suosittu, mutta epävirallinen nähtävyys on nyt suljettu.

Kesäpäivänä Raatihuoneella, sen käytävillä ja saleissa hiippaili väkeä supattelemassa hartaasti. Useimmat venäjäksi. Matkailukohde oli suosittu, vaikkakin täysin epävirallinen.

Narvan pelastusviranomaiset sulkivat sen heinäkuussa paloturvallisuussyistä, kertoo Viron yleisradio ERR.

20170610_160719
Narva lintuperspektiivistä tai pommikoneesta ennen tuhoja.

Mitä pienoismallille tapahtui, sen selvitti muistamaista.com sivuille rajattoman verkkolehden Estofennian toimittaja ja konsultti Pekka Linnainen:

”Kielto on voimassa remonttiin, jonka jälkeen salista tulee kaupungin edustustila, ehkä jopa avioliittopalatsi.”

Linnaisella, vanhalla Koillis-Viron konkarilla, on ehdotus:

”Valvojarouva näytti pari viikkoa sitten ovella kieltopäätöstä. Vetoaminen Fjodorin tuttavuuteenkaan ei auttanut. Uutta paikkaa ei ole muka löydetty, vaikka Baltijetsissa, aivan kaupungin ytimessä on hehtaarittain hallia. Noh, sielläkin turvallisuus. Vuosi sitten puhuttiin Kreenholmista. Baltijets on nykyinen Fortaco, jonka johtaja on Suomen konsuli. Siinä olisi heille kulttuuriteko.”

Toisaalta ei hätää. Narvassa on nähtävää paljon enemmän, mitä suomalaisturisti uskoo ja nykyään myös huippuhyvää ruokaa, jota vielä 10 vuotta sitten ei saanut mistään.

20170610_145123
Hei tämähän oli kuin Pyöreästä tornsita.

Enemmän Itä Viron herkuista, kuten Pyöreästä tornista eli Narvan linnoituksen Rondeelista luet täältä.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s