Historia on hänet rahastava

tuhkakuppi.jpg
Fidel Castron viimeinen matka Santa Ifigenian hautausmaalle, josta tulee nyt taatusti turistikohde. Aiemmat sankarit eivät olleet globaalisti yhtä karismaattisia kuin hän.

Sakari Nupponen

Läntisen pallonpuoliskon ja kolmannen maailman hämmentäjä. Narsisti vailla vertaa. Silti ei yhtään katua, puistoa tai toria – saati patsasta hänellä tai hänen nimellään. Fidel Castro on suonut kunnian mieluummin 1800-luvun vapaustaistelijalle José Martille.

Nyt tuli muistomerkki, vaikka veljensä Raúl surijoiden suruksi kertoi muistotilaisuudessa, ettei Fidel kuolemansakaan jälkeen halua muistomerkkejä.

Haudasta Santiago de Cuban, ”sankarikaupungin”, Santa Ifigenian hautausmaalla kehkeytyy turisti- ja pyhiinvaelluskohde, kuten Jim Morrisonin, Oscar Wilden, Karl Marxin tai vaikkapa Gustaf Mannerheimin haudoista.

kuubadiggarit
Fidel on läsnä edelleen kaikkialla. Taiteessa ja tuotteissa.

Muraalit, julisteet, paidat ja muut ”fanituotteet” pitävät huolen legendasta.

Historia on hänet rahastava.  Fidel ja hänen taistelutoverinsa Che Guevara myyvät jo nyt kuin häkä.

 

kuubamatkamuisto
Vallankumouksen legenda päätyi jo jääkaappiimme muiden mauttomien matkamuistojen  joukkoon. Tulimme matkalta tänään.

”Mikään ei muutu”, sanoo taksijobbari Santiagon rautatieasemalla puoli vuorokautta ennen hautajaisia.

(Mikään ei muutu: suomalaiset toimittajat hankkivat ensitiedot Venäjän vallankumouksesta 1917 vossikkakuskeilta Pietarin Suomen-asemalla.)

Parikymppinen taksioperaattori ylistää vuolaasti Fideliä 20:nnen vuosisadan suurimmaksi neroksi. Hän vakuuttaa, että Fidel loi järjestelmän, jota ei noin vain romuteta, ja lähtee todistelussaan ruohonjuuritasolta: korttelikomiteoista

Ne ovat meille outo osa kuubalaista hallintoa: toisaalta lähidemokratiaa ja toisaalta ideologista kerrostalokyyläystä. Hyvässä tai huonossa johdossa ne voivat edistää tai jarruttaa tarmokkaasti uudistuksia ja hyvinvointia.

Jobbari pyytää kyydistä kympin, kääri rahat ja jakaa muuliensa kanssa, joille ajoa on riittänyt kellon ympäri hautajaisvieraiden takia. Taksi on vanha Mosse, jonka koossa pysyminen on yhtä suuri ihme kuin koko Kuuban talous.  40 vuotta vanhojen neukkuautojen kanssa tätä samaa ihmettä symboloivat yli 55 vuotta vanhat jenkkiraudat.

kuubaladat
55 vuotta vanhat jenkkiraudat ja niiden kopiot sekä 30-40 vuotta vanha itäautojen kalusto hallitsee Havannan katukuvaa. Tämä on talousihme.

Läksimme matkaan nähdäksemme Kuuban Castrojen aikaan. Matka toteutui siis puoliksi.

Läksimme matkaan myös monilla väärillä ennakkoluuloilla, kuten uskolla US dollarin voimaan. Se ei enää kelpaa. Eurokin on paljon parempi. Maassa on toimiva valuutta: turistipeso eli CUC. Se on yks yhteen euron kanssa, mikä helpottaa elämää – paitsi silloin kun 150 CUC:n korttinosto sylkee vitosia. Lompsa tukkeutuu.

CUC on 25 kertaa arvokkaampi kuin kansan peso. CUC on vaihdettava ja sitä saa olla taviksenkin plakkarissa. Tässä onkin ero niihin entisiin sosialistimaihin, joissa vain taala tai DEM olivat kovaa valuuttaa. (Neuvosto-Eestissä toki FIM.)  CUC on kova.

kuubaraha
Normaalilta tuntuva nosto seinästä saattaa tukkia lompakkosi.

Kahden rahan politiikka ei ole luonut kahden kerroksen väkeä. Tässä maassa löytyy taatusti viisi kerrosta erilaisilla sosioekonomisilla mittareilla.

Kaikilla on vielä töitä. Suuri osa on tekevinään töitä ja heille ollaan maksavinaan palkkaa.

Fidel ja Raúlkin olivat joskus nuoria.

Nuoret luovat uutta. Fidel ja Raúlkin olivat joskus nuoria.

Vanhoissa valtion byrokraateissa törmää neuvostoliittolaisen viraston tiskin takana istuneen maatuskan arkkityyppiin.

Byrokratia, korruptio ja tuttavien/sukulaisten suosiminen on silmiinpistävää. Moni asia ei toimi, moni voi silti järjestyä, muttei yleensä jonottamatta.

Emme myöhästyneet, vaikka jokin jo muuttuu. Esimerkiksi amerikkalaiset ovat tulleet Havannan katukuvaan siitäkin huolimatta, että maailman vapauksien esipuhuja rajoittaa omien kansalaistensa matkustusvapauksia.

kuubalennot
American Airlines haluaa olla ensimmäisten joukossa. Nyt jaetaan markkinoita.

Tänne tulee jo satoja lentoja Yhdysvalloista, eivätkä ne ole tyhjiä. Odottakaas, kun laivaliikenne alkaa Floridasta, jossa kytikselle riensi jo yksi entinen Tallinnan-pikalaivakin.

Nopean varaajan etu: Näe vielä puolicastrolainen maa!

Niin, tämä on kohta kuin toinen Tallinna.

Kun Kuuba vielä muuttaa omia lakejaan, maisemaan ilmestyvät myös matkailijoiden autot. Nyt maan teillä ei ole yhtään – ei yhtään! – autoa tai muuta menopeliä vieraissa kilvissä.

Yksityisyrittäjyys kasvaa huimaa vauhtia ravintola- ja matkailupalveluissa. Kenenkään etu ei voi olla kitkeä sitä. Ideologit saavat vain selittää asiat uudelleen.

kuubanporvarit
Kuubasta löytää myös vanhanajan porvarillista charmia.

 

 

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s