Sähköpyörillä Penedèsin viinimailla

Teija Laakso

Penedes pyörä1Mikäs sen kivempaa: kurvailla pitkin Penedèsin viinimaita, nauttia maisemista, auringosta, tehdä löytöretkiä sivupoluille, pysähtyä välillä mielenkiintoisten viinitarhojen pihaan ja käydä nauttimassa lasillinen… Sitä olimme tehneet perheen kanssa lomillamme näillä seuduilla monta kertaa.

Tunti Barcelonasta etelään Vilafrancan pikkukaupunkiin, ja olet keskellä viininharrastajan unelmaa. Esimerkiksi Torresin viinitilalle on Vilafrancan keskustasta vain noin kilometri, Parés Baltà on siitä saman verran eteenpäin. Kiinnostaako Codornìu, Vallformosa tai Freixenet? Kaikki täällä. Ja niiden ympärillä on lukemattomia suomalaisille tuntemattomampia pieniä viinitiloja.

Vaan tällä kertaa lähdimme matkaan ilman lapsia. Mietimme, mikä tekisi tästä matkasta erilaisen. Autolla kurvaillessa ei pääse ihan ruohonjuuritasolla nauttimaan lämmöstä ja auringosta ja pitää arpoa kuski. Espanjan 35 asteen helteet taas eivät houkutelleet polkupyörän selkään, sen verran mäkistä maasto on.

Vaan Heureka, sitten sen tajusin: sähköpyörät alle! Niiden avulla pääsemme näkemään paljon, saamme liikuntaa mutta emme vedä itseämme armottoman auringon alla ihan piippuun, ja pääsemme molemmat nauttimaan paikallisista viineistä.

Niinpä teimme! Vuokrasimme sähköpyörät Burricletan kautta. Hintaa tuli 60€/ 2 pvää/ pyörä, eli autonvuokraus olisi ollut samoissa hinnoissa, mutta tämä oli paljon hauskempaa! Jätimmekin auton vuokraamatta koko reissulle, kuljimme junalla Barcelonan lentokentältä keskustaan ja sieltä paikallisjunalla Vilafrancaan. Hyvin toimi.

penedes pyörä 2Pyörän mukana saa GPS:n, joka olisi neuvonut meitä tilalta toiselle. Viinireitin seuraaminen olisi kuitenkin vaatinut sen orjallista noudattamista, joten kuljimme mieluummin omia polkujamme, Vilafrancan turisti-infosta saamamme viinikartan kera.

Sitä löytämisen iloa! B&B-isäntämme Rainer ja Ariane Arianellasta neuvoivat meille parhaat maisemareitit ja vain paikallisten tiedossa olevat viilentävät lähteet, joissa kävimme uimassa.

Muulin – paikallisten sähköpyörillemme antama osuva nimi, perinteisillä olkikoreilla varustettu ja sen verran raskassoutuisia kun olivat – kyytiin oli pakattu paljon juotavaa, aurinkorasvaa ja uimakamat, sekä vähän peittävämpää ylle.

Välillä pysähdyimme pikkukyliin nauttimaan lounasta tai välipalaa, tai viinitiloille.

Kilometrejä kertyi parhaana päivänä yli 80. Siinä piti jo sähköpyörän akkua säästellä ja käyttää enemmän jalkavoimia.

penedes viinifestaritSatuimme paikalle juuri heinäkuun alussa, jolloin Vilafrancassa vietetään viini- ja jazz-festivaalia. Keskiaikaisen kaupungin kadut oli valjastettu paikallisten pikkutilojen viiniteltoille, ja siellä vietimmekin rattoisan iltapäivän, keskittyen maistelemaan paikallisia rosé cavoja. Paikalliseen tyyliin festareilla ei tyydytty muovimukeihin, vaan lipun hintaan kuului Riedelin viinilasi, jonka sai mukaansa. Hienoa!

Pitkän päivän päätteeksi maistui kevyt tapas-pöytä paikallisessa pikkukuppilassa. Ja tietysti paikallista viiniä, suoraan naapurista Parés Baltàlta. Sekin hyvä puoli pyöräreissussa on, että ruoasta voi nauttia täysin siemauksin, kun kulutuskin on normaalia suurempi.

penedes tapas

http://www.enoturismepenedes.cat/en/

www.burricleta.com

www.arianella.com

 

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s