Matkojen aatelia: äidit ja pojat Nizzaan tonnilla

Tiina Vahtera

IMG-20151015-WA0000
Simo, Riitta, Tiina ja Martti Nizzan lempeässä sylissä. Selfiekeppi on pelle, tuumasi porukan pitkäkätisin, ja nappasi nilfien.

Tämä juttu on kirjoitettu syyslomalla, lokakuussa 2015. Fiilikset ovat samat. Terroriteko ei niitä muuta.

Hajoita perheesi! Voi kuulostaa makaaberilta näinä päivinä, mutta on  mainio ratkaisu.

Vaunuissa työnnettävien pötkyjen ja päättöminä säntäilevien taaperoiden kanssa reissatessa ovat kaikki  kädet tarpeen. Isot lapset voi jakaa. On antoisampaa ja läheisempää kokea matkan nautinnot yhden kanssa kerrallaan. Tasapuolisesti.

Äiti–lapsi, isä–lapsi, kummi– tai mummi–lapsi… me valitsimme version äidit ja pojat. Matkaan lähtivät kälykset Riitta (veljeni vaimo) ja minä sekä kuusipäisen serkkusarjan kuopukset Simo,18, ja Martti,17. Sukupolvimatkailua, muodikasta ja hauskaa!

Myös kollegani ja mainio matkakumppanini Sanna matkailee toisinaan jomman kumman lapsensa kanssa kaksin.

Paikasta ei tarvinnut vääntää kättä. Se oli ilman muuta Martille ja minulle edelliskesästä tuttu Nizza, lämpimän Välimeren rannalla köllöttävä maailman ensimmäinen turistikaupunki. Britannian kuningatar Victoria ”löysi” Nizzan 1800-luvulla, ihastui, ja loppu on matkailun historiaa.

Nizza on fantastinen yhdistelmä tyylikkyyttä, ystävällistä – todella – ranskalaisuutta, perinteitä ja nykyaikaa. Shoppaajan paratiisi, kulturellin taivas. Mauilla hemmottelija, aistien avaaja.

2015-10-15 15.54.02
Kuuluisa ranta ja Promenade des Anglais.
20140725_115441_1
Nizzalaista eleganssia. Lapsuudenystäväni Arja kesän 2014 reissukaverina.

Arrogantti ja tyyris, lisäät mielessäsi. Ei ole. Nizzan kaduilla piikkarit kopisevat ja lenkkarit suhisevat ihan yhtä lailla. Sesongin hännillä, kuten nyt syksyllä, on mukavan väljää ja alet parhaimmillaan.

20140722_153240
Täällä (oik) ovat yöpyneet everybody and their friends. Emme me.

Riitta, kälyni näppäräsormi, poimi netistä Travellinkin huiman tarjouksen: neljä aikuista, viisi yötä, kaksi huonetta plus lennot 970 euroa. Yhteensä! Kaikki!

Menolento oli Lufthansan, välipysäkki kolmisen tuntia Frankfurtissa. Paluu Tukholman kautta SAS:lla. Ei paha.

Eniten jännitti hotelli. Nice Excelsior lupasi neljä tähteä kaupungin ytimessä. Nettikuvat olivat upeita kuten aina. Rotankoloihinkin on tällaisilla kuvilla jouduttu.

– Ei me sinne nukkumaan mennä, veljeni vaimo nauroi, mutta jotenkin kivassa hotellissa olisi  kuitenkin kivampaa.

Perillä odotti iloinen yllätys Poikien ja äitien tyylihuoneet olivat vierekkäin, molemmissa omat kylppärit ja parvekkeet. Vastapäisessä talossa bonuksena parvekesetä, joka loppuviikosta jo lähes moikkasi.

Tätä luvattiin (vas):excelsior

Tätä saatiin (oik):

2015-10-15 19.06.19Toki pois lähtiessä hotelli yritti laskuttaa ylimääräisistä aamiaisista, mutta puhumalla ja satasella selvittiin.

Päivien kulku oli helppoa ja rentoa. Pojat menivät  menojaan, me tätöset omiamme. Lounaat ja illalliset nautimme yhdessä. Myös kenkätaivas Foot Locker koluttiin menestyksekkäästi kimpassa:

2015-10-13 13.57.46
Asiallista touhua.

Sekä tietysti Monaco! Hotelli oli parin minuutin matkan päässä Nizzan rautatieasemalta ja Monaco/Monte Carlo  siitä puolen tunnin päässä. Liput maksoivat muutaman euron.

Pojat kritisoivat Bugattien vähäistä määrää, mutta Rollsit, Ferrarit ja Maseratit paikkasivat puutetta. Monacossa ja Nizzassa aiemminkin käynyt Martti toimi oppaana tamperelaiselle serkulleen Casinon liepeillä, mutta sisään ei vielä rohjettu.

2015-10-14 14.43.50
Siistejä kippoja Monte Carlon satamassa.

Lounaat ja illalliset olivat … oh là là! Vastikään 18 täyttänyt Simo halusi erään lounaan jälkeen kokeilla jälkiruoaksi Irish Coffeeta, mutta palautti sen yhden kulauksen jälkeen äidilleen. Serkukset eivät ole bilehileitä, joten he vierailivat iltaisin hotellimme naapuruston halal-kebabiloissa. Asuimme muslimikorttelissa.

Äitien iltaelämä supistui  some-päivityksiin ja muutamaan sivuun kirjaa ennen kuin se sinitossuinen saapui.

IMG-20151013-WA0000
Fiksut matkakumppanimme.

Kyllä näiden poikien  kanssa kelpasi reissata!

Perheeni isä, mieheni,  on  käynyt poikien (2) kanssa muutaman kerran Lapissa vaeltamassa ja Jäämerellä kalassa, kun heillä on sinne hinku. Minä ja tyttäreni (1) vietimme viikon New Yorkissa ja viikon Thaimaassa. Niistä matkoista myöhemmin.

Vanhimman poikani kanssa emme ole vielä käyneet kaksin, mutta ehkä joskus huristelen hänen kanssaan Benidormissa tyylikkäästi sähkömopolla!

Neljä knoppia Nizzaan:

  1. Keväällä ja syksyllä on vähiten tungosta ja edullisimmat hinnat. Sää on hyvä ympäri vuoden.
  2. Kesäaikaan pääset myös suorilla lennoilla (Finnair, Norwegian), vaikka ei lentoyhtiöistä aina tiedä. Ota ikkunapaikka!
  3. Rivieran laventelikukkulat ovat ihastuttavia. Patikoi!  Käy myös nauttimassa Matissen ja Chagallin taiteesta.
  4. Nizza ei ole ördääjien paikka. Tyylillä mennään. Vaikka ollaan Välimerellä, parhaiden ravintoloiden keittiöt suljetaan viimeistään kello 22. Muista tämä varsinkin, kun tulet iltalennolla.
IMG-20151015-WA0003
Viimeinen ehtoollinen.
2015-10-15 14.23.44
Puheitta paras. Mutta ei tämän jälkeen kyennyt puhumaankaan. La Barque Bleue.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s