Viimeisen kerran kimpassa – kuumat paikat Kroatiassa

SONY DSC
Olisipa aina kesä ja kaikki kasassa! Keskimmäinen nuori mies, nyt 185 cm, vaatii uutta perhekuvaa. Kuva: Pete Murto.

Tiina Vahtera

Oijoi, tulipa dramaattinen otsikko. Silti tosi.

Kuvan perheidylli on toistaiseksi viimeistä kertaa yhdessä lomalla. Ei siitä niin kauan ole, kuusi vuotta vain. Lapset ovat 20-, 17- ja 12-vuotiaat.

Buukkasimme vastikään talon Italian Piemontesta. Sinne mahtuisi sama sakki, mutta  matkaan on lähdössä vain Mies Marsista ja Rouva Venuksesta. 

Ei jessus. Keväträntää räpsii juuri nyt ikkunaan. Näin taisi olla silloinkin, kun varasimme huoneiston Kroatiasta. Lama oli ihan pikkuisen alkanut, ja vanhin  poika raatoi Vekaranjärven metsissä.

Vanhempien oveluudella teimme lapsille tarjouksen, josta ei voi kieltäytyä: maistuisiko teille viikko Kroatiassa, kun intti on ohi? Ihan näin viimeistä kertaa kimpassa, kun kohta te kaikki muutatte pois? Mamma och pappa betalar.

Maistui! Bonuksena matkaan lähti intistä vapautuneen kaveri omalla kustannuksellaan. Pojat olivat täysi-ikäisiä ja halusivat kokea täysi-ikäisten ilot.

kroatiapylly
Maisema parvekkeeltamme.

Blue1   lensi suoraan Splitiin, 5 henkeä tonnilla. Huoneisto varattiin minkälie välitysfirman kautta, olkoon vaikka tämä.  800 euroa viikko, 5 huonetta, pari vessaa, parveke. Kroatian-matkailu oli juuri alkanut nousta raketin tavoin, mutta hinnat eivät.

Paikka oli hiukan ”rosoinen”  Okrug Gornji ihastuttavan, ikivanhan Trogirin kupeessa vuorilla. Kukaan ei ollut kyläpahasesta aiemmin kuullut.

SONY DSC
Tällainen paikka.

Kaksi taksia Splitin kentältä toi poppoomme kunniallisesti läpi ryteikköisten kukkuloiden kaatopaikkojen keskelle rakennettuun lomakylään. Kyyti maksoi pari kymppiä, huoneisto oli mainio.

Ei kun  taloksi ja rantaan.

SONY DSC
Kännyköitä nielevä Adrianmeri.

Tuskin ehdimme huljuuttaa varpaamme Adrianmeressä, kun kuului taas se kauhea plumps. Tyttären kännykkä putosi veteen ja sinne jäi. 17-vuotias ilman puhelinta viikon reissussa. Tuskin voi teinille pahempaa sattua.

SONY DSC
Vahingossa putosi!

Pikkuveli ja isosisko tekivät diilin. Sisko käyttää veljen sim-korttia aina kun tarvitsee. Hän tarvitsi sitä usein. En vielä tiennyt millaiseen katastrofiin se johtaa: roaming-maksut jne…

SONY DSC
Siis mun pitää olla viikko ilman puhelinta?

Ensimmäinen yö osoitti mitä tuleman pitää.

Huoneet jaettiin meidän vanhempien kannalta hirveän epäkristillisesti. Isot pojat halusivat olohuoneen, koska he kuitenkin valvoisivat pisimpään. Sisko ja  pikkuveli sijoitettiin yhteen makuuhuoneeseen, meidät vanhemmat toiseen.

Mitäkö epäkrisillistä tässä? No se, että kaikilla muilla oli ilmastointi paitsi vanhoilla. Nukuimme muutaman yön parvekkeella märän lakanan alla, mutta ei siitä mitään tullut.

SONY DSC
Kuuma.

 

Koko kylässä ei ollut yhtään lämpömittaria eikä puhelimissakaan silloin vielä. Olisiko 35 astetta? Eeei niin paljon. 32 ehkä?

Totuus selvisi tunnin rytkyttävällä bussireissulla Splitiin. Jäimme pois jossain laitakaupungilla ja tarvoimme paahteessa keskustaan. Tunnelma oli… no… mutta sitä piristi matkan varrelle osunut digitaalimittari: 39!

Pahempaa kuin kuvittelimme. Mutta Split oli ihana. Varsinkin illalla ja varsinkin kun ymmärsimme tulla veneellä takaisin Trogiriin ja majapaikkaamme.

SONY DSC
Splitin rantakatu.
SONY DSC
Nuoret vanhassa kaupungissa.

 

Nuoriso nukkuu, kuten  tiedämme. Yhdistetyn olkkarin ja keittiön valloittaneet isot pojat ja makuuhuoneen viileydessä lepäävä loppusakki jäivät aamuisin  vetämään hirsiä, kun me vanhemmat lähdimme hakemaan tuoretta leipää, juustoa, kinkkua, vihanneksia, hedelmiä, mehua…

Breakfast on the house, by parents!

SONY DSC
Aamupala-foodora reissussa.

Kylän keskustasta takaisin asunnolle oli kilometrin jyrkkä ylämäki, joten suihkussa piti käydä mennen tullen.

Oletteko muuten kokeilleet hellematkailua kuuteen pekkaan huoneistossa, jossa on vain yksi suihku? Älkää kokeilko.

SONY DSC
Ilta on ihmisen parasta aikaa.

Vanhuslenkeillämme harrastimme myös perinteisesti hautuumaamatkailua, joka entisen Jugoslavian alueella sai aivan uusia sävyjä. Sodista oli vain 15 vuotta.

kroatiahauta2
Täällä on vietetty iltaa.

Okrugin hautausmaalla   odotti yllätys. Avonaisissa haudoissa asuttiin. Tai ainakin illastettiin ja pidettiin jonkinlaisia istuntoja.

 

kroatiahauta
Täällähän on elämää!

Nuorilla miehillä oli tietysti vielä hiuksia nostattavammat huvit. He halusivat vuokrata mopot ja vuokrasivat kanssa, koska olivat täysi-ikäisiä. 17-vuotiasta siskoa ei pidätellyt mikään. Mukaan lähti. En halua tietää reissusta enempää.

En myöskään jokailtaisista rantabileistä.

SONY DSC
Tällaisia kuvia näimme illan riennoista.

Porukan pienin oli viikon mittaan katsellut sillä silmällä rannan liitovarjoja. Isä suostui, koska hän on aikoinaan hypännyt nilkkansa mäsäksi laskuvarjolla ja tietää ilmassa leijumisen ihanuuden. Minä, äiti, jäin kauhusta kankeana odottamaan baariin.

SONY DSC
Yläreunassa oleva täplä on liitovarjolla leijaileva 12-vuotias. Muut ovat roiskeita linssissä.
SONY DSC
Tämä mies on juuri voittanut itsensä ja äitinsä ja lentänyt eka kertaa liitovarjolla.

Taivaalla näkyi varjo, pieni täplä ja neljä spagettimaista raajaa. Tunsin luopumisen tuskan.

Viimeiseksi yöksi koko poppoo siirtyi hotelliin Trogiriin. Lentoaikataulut ja Okrugin vuokra-aika eivät ihan mätsänneet. Väliin mahtui veneretkiä saaristoon, huikeita päivällisiä ja illallisia, mutta mitäpä niitä hehkuttamaan.

SONY DSC
Safkaa joka lähtöön.
SONY DSC
Siviilimies saaressa.
SONY DSC
Nuorena on nätti tappohelteessäkin.

Trogir on UNESCON maailmanperintökohde ja suihkuseurapiirien piipahtamispaikka. Satamassa on aika hienoja veneitä ja aika hienoja ihmisiä.

SONY DSC
Saattaisin ostaa.

Viimeisen ehtoollisen nautimme vanhan kaupungin jossakin ravintolassa. Paino on sanalla nautimme. Ei maksanut juuri mitään.

SONY DSC
Trogir kielellämme.
trogir
Trogir mielessämme.

Lasku tuli sitten myöhemmin, operaattorilta. Turha luulla, että edullisissa maissa kaikki on halpaa.

Puhelut ja verkkomaksut heittivät äidin selälleen eteisen lattialle, kun  silloin vielä paperilla ollut lasku kopsahti postiluukusta. 180 euroa per lapsi taivaan tuuliin oli iso summa tuolloin ja on mielestäni myös nyt.

SONY DSC
Mitä? En oo datannut!
SONY DSC
En minäkään!
SONY DSC
Enkä minä varsinkaan!

Matka oli elämäni hienoin tällä vuosikymmenellä. Jos hetkeäkään epäilette perhematkailua, tehkää se. Vaivat unohtuvat, laskut maksetaan. Vastoinkäymiset naurattavat vuosien päästä.

Hienot kokemukset jäävät muistiin päällimmäisiksi.

Miten on, lapsukaiset, saammeko seuraa juhannuksena Piemonteen?

mussut2

 

Ota selvää datamaksuista

Kroatia kuuluu nykyään EU:hun, matkamme aikana ei.

Tarkista  aina ulkomaiden roaming-ja puhelumaksut etukäteen Kuluttajaliitosta tai EU-sivustolta.

Kroatian rahayksikkö on kuna. 1 € = 7,5 HRK

 

 

 

 

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s