Hei hoi Hossa! Onnea vanha kalaisa kotiseutu!

2015-07-23 21.13.07
Ompun voimalla, sadetta uhmaten!

Tiina Vahtera

Print

Tässä me istumme lapsuudenystäväni Arjan kanssa pikkuisen tärähtäneinä kylpytynnyrissä Suomussalmen  Hossassa ja nostamme maljat tulevalle itsenäisyyden juhlavuoden kansallispuistolle. Hossa-päätös oli  kuvanottohetkellä vielä vaiheessa, mutta viime viikolla ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk) pani proopuskaan nimen alle.

Uskomme ei horjunut, emme mekään.

Kyllä on hienoa köyhälle erämaakunnalle!

Näillä selkosilla on ennenkin voitettu: Raatteen tie on ”vain” reilun sadan kilometrin päässä samassa kunnassa. Talvisota, pakkaset, suomalaiset tarkka-ampujat, motit ja ukrainalaiset huonoissa varusteissaan. Legenda.

Kansallispuistoasiassa kakkoseksi jäi nyt Porkkala, joka oli  sotien jälkeen Neuvostoliiton vuokra-alueena yli kymmenen vuotta. Historian kummia kierteitä.

Kilistämme Arjan kanssa muovilla ja muovipullossa on nykyään Omppupomppukin, tuo nuoruutemme hölmöilevä omenaviini (hinta 4,40 mk). Kyllä on pahhaa, mutta tunnelma on hyvä. Olemme Arjan ja hänen perheensä mökillä.

2015-07-22 21.00.49
Ystävän mökkirantaa.

Olemme tunteneet toisemme kansakoulun kolmasluokkalaisesta. Tapaamme kymmenen, viiden tai vuoden välein ja jatkamme siitä mihin viimeksi jäätiin.

Hossa on merkittävä paikka. En ehkä siellä ottanut ensimmäisiä hölmöileviä omppuja, mutta ensimmäisen tupakkini kyllä vedin. Se sattui raittiusleirillä Jatkonsalmessa. Poskisavuja eli enkelinpieruja.

Rikos on vanhentunut; siitä on kohta pian 45 vuotta. Röökin tumppasin lopullisesti lähes 20 vuotta sitten.

Eka Omenaviini taisi hulahtaa kurkusta alas ja samantien ylös Ämmänsaaren Työväentalon halkopinojen takana anno dazumal 1970-jotain. Olisiko ollut Pepe ja Paradise esiintymässä.

2015-07-22 20.54.15
Heinäkuun rauhaa Hossan erämaamökillä.

Suomussalmi on täynnä hassuja paikannimiä. Tosin 2000-luvun alun hulluudenpuuskassa kunnan keskustaajama Ämmänsaari muutettiin Suomussalmeksi ja Suomussalmen kirkonkylä sai peräänsä kk:n. Kaksi Suomussalmea kymmenen kilometrin välein.

Että ulkomaalaisetkin osaavat lausua. Pöljää. Onhan meillä yliopistokaupunki Jyväskyläkin. Ämmänsaari on meille yhä Ämmä.

Hossan kanssa samaan uuteen kansallispuistoalueeseen kuuluu myös Kuusamon puolelle ulottuva Suomen pisin kanjonijärvi Julma-Ölkky.  Hieno nimi ja upea paikka!

2015-07-22 21.01.42
Joskus nuorena saunaraikkaus Hossassa oli toisen näköistä.

Hossa on oikeasti järisyttävä. Esimerkiksi Öllöri-järvi on niin kirkas, että pohja näkyy seitsemän metrin syvyyteen.

Kyllä. Käy vaikka itse katsomassa tästä Youtube-klipistä. Tai yövy paikan päällä Hossan monissa lomamökeissä, Öllöri on ihan siinä. Siis käy kesällä. Nyt pohjaa ei näe piintyneinkään pilkkimies.

Arjan pihalla laiduntavat porot aidoista huolimatta. Herkkutatit maistuivat niille viime kesänä erityisen hyvin. Kiukkuinen emäntä kyllä häätää porot hiiteen, kun ne tölhöilevät hänen puuceepolkunsa varrella.

Suomussalmi on Suomen eteläisintä poronhoitoaluetta.

2015-07-22 21.04.02
Arjan ja Jarin kesäkeittiö.

Sanoinkuvaamattomia kokemuksia ovat myös muut Hossan herkut. Hillat, karpalot, jänikset ja erityisesti kalat. Arjan mies Jari ja meidän pojat nappasivat mökkirannan liepeiltä ilta-ahvenet. Liemi kypsyi hyvin ja viisaasti. Savustettujen kanssa meinasi itku päästä. Kun on sellaisia syönyt, ei mikään maistu enää miltään.

Paitsi Jarin ”hyssytysmuikut”. Pyyntituoreita sinttejä muovipussiin, suolaa ja vatkaamista eli hyssytystä muutama minuutti. A vot, lähtee kireinkin aamu käyntiin.

hossa
Ulkona maistuu huonompikin ruoka. Paitsi nyt tuli täydet kolme Michelin-tähteä.

Voisi nostaa Hossalle toisenkin maljan. Kaikki riesling meni kalapöydässä, mutta jatkamme ompulla. Hyvä, Hossa!

2015-07-23 21.13.10

Niin mikä Hossa?

Hossa kuuluu Suomussalmen kuntaan Ylä-Kainuussa. Kuntakeskuksesta on viitostietä matkaa noin sata kilometriä Kuusamoon päin. Etäisyydet ovat selkosilla pitkät.

Kuusamoon on Hossasta tunnin matka.

Suomussalmen ja Hossan välillä on myös merkittävä nähtävyys, Reijo Kelan tilataideteos Hiljainen kansa.

Tutustu luontomatkallasi erämaan ikiaikaisiin värikallioihin.

 

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s