Joulua pakoon ulkomaille

Näin viime jouluna maalla.

Teija Laakso Ei tule mökkijoulua tänä vuonna, ei. Eikä mennä mummolaan. Vaan kohta ollaan koneessa matkalla ensin Pariisiin ja sitten Kuala Lumpuriin. Päästään joulua pakoon, jee!

Vaan ei. Jotenkin en ole koskaan kokenut lähteväni joulua pakoon, jos suuntaan joulunpyhiksi ulkomaille. Päinvastoin, miellän itseni ihan jouluihmiseksi. Minusta on kiva istua joulupöytään läheisten kanssa, koristella kuusi ja laulaa joululauluja. Heittäytyä joulutunnelmaan.

Vaan kun sitä voi vallan hyvin tehdä ulkomaillakin, jos haluaa.

Yhden ikimuistoisimmista jouluistani vietin Senegalissa jo kohta parikymmentä vuotta sitten, kun olimme matkalla Dakarista Niokolo Koban luonnonpuistoon. Jouluyön yövyimme paikallisessa retkeilymajassa ja sen savimajoissa.

Illalla joku paikallisista vinkkasi, että ihan lähellä, neljän kilometrin päässä olisi joulukirkko. Hän lupasi opastaa meidät sinne. Luuli raukka varmaan pääsevänsä automme kyydissä, mutta me päätimmekin kävellä kirkolle pitkin pilkkopimeää hiekkarantaa.

Niin me sitten vaelsimme oppaamme kanssa kohti joulukirkkoa tähtien valossa. Eläinten haju ja äänet kertoivat meidän olevan perillä, paikalliset kun olivat tulleet paikalle hevosten ja aasien vetämillä kieseillä. Jumalanpalvelus oli jo menossa, kun ehdimme vihdoin perille.

Alttarilla oli elävä joulukuvaelma: aasi, lampaat ja vauva vanhempineen. Vauva nukkui ja tuhisi, mutta aasi ja lampaat vetivät välillä vähän omaa show’ta. Saarnasta emme juuri ymmärtäneet, mutta tutut joululaulut kaikuivat, tosin vieraskielisin sanoin. Veisasimme mukana minkä osasimme, välillä omin sanoin.

En tiedä sitäkö paikalliset katsoivat, vaiko sitä että olimme paikan ainoat valkoihoiset ja hikoilimme tuskaisina väkijoukossa reippaan kävelyn päätteeksi; vaiko sitä että jumalanpalveluksen lopussa huomasimme ystävättäreni kanssa istuvamme miesten puolella kirkkoa. Mutta tuntui siltä, että muitten mielestä meidän neljän hengen seuruettamme oli mukavampi katsella kuin eläväistä joulukuvaelmaa.

Yhtä kaikki, hipsimme jumalanpalveluksen päätteeksi vaivihkaa takaisin majoillemme. Mutta ah niin joulumielellä.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s