Luolaseikkailulla adrenaliini virtaa

 Teija Laakso

Kåppashålan luolaJaa tuostako pitäisi mennä? Missä on kaide, missä portaat?

Pohjois-Ruotsissa sijaitsevan Björklidenin Kåppashålan luolaseikkailun alku on vakuuttava: Noin takapuoleni kokoisesta aukosta pitäisi laskeutua kymmenen metriä alaspäin, seinämän ulkonemista askelen paikkaa hakien.

Takaperin eteneminen on yllättävän hankalaa. Opas onneksi neuvoo alapuolella, mistä voisin löytää seuraavan askelman kengälleni.

Kun pääsen alas Silverhalliin, pulssi hakkaa. Korkean luolan seinät välkkyvät hopeisina otsalampun valossa – se tulee mineraaleista kuulemma. Tippukivet luovat pitsistä tunnelmaa. Täällä on pidetty häitäkin.

Lähdemme jatkamaan 1,5 kilometriä pitkää luolastoa eteenpäin, nyt onneksi pääosin vaakasuoraan. Keli on kuulemma haastava. Viereisen joen vesimassoista tekee tietään luolaston pohjalle. Etenemme kavuten, kontaten ja välillä ryömien, vesimassoja vältellen.

Ahtaassa luolassa eteneminen vaatii kunnon varustuksen, vedenkestävät jalkineet ja totaalista keskittymistä. Kohta kuuluu ensimmäinen huuto: vesi virtaa suoraan kaverin kumisaappaan varresta sisään.

Kåppashåla2Pian on omankin kämmenen pohjassa on kunnon vekki. Vedän hanskat käteen, vaikka grippi huononee. Kypäräkin kolahtelee tauotta luolan matalaan kattoon. Ilman sitä ja otsalamppua olisin pulassa.

Kåppashålan luolat löydettiin Pohjois-Ruotsin Björklidenin kupeesta vasta 1950-luvulla. Kolme vuosikymmentä myöhemmin löydettiin luolan toinen pää, ja nyt luolasto muodostaa yhteensä 1,5 kilometrin mittaisen seikkailun. Sen läpi kulkeminen vie nelisen tuntia ja vaatii oppaan. Me jätämme retken tällä kertaa kesken, kun vesi on poikkeuksellisen korkealla.

Mutta nälkä jää. Tätä adrenaliinipaukkua on saatava kokea lisää!

Katso lisää: http://bjorkliden.com/aktiviteter/grottaventyr/

Ohjattu luolakierros järjestetään pari krt/vko, hinta 495 kr/aikuinen.

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Matka Björklideniin toteutettiin Visit Swedenin kanssa. Täältä löydät muita matkavinkkejä Ruotsiin selvällä suomenkielellä.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s