Thaimaassa Herra Murphyn kanssa

Tiina Vahtera

 

Koh Sametin samettiranta ja Siaminlahden petolliset vedet.

Thaimaahan! Vihdoin  aurinkoa ja lämpöä. Mielenrauhaa! Niin minä luulin.

Olet ehkä jo huomannut, että meikäläisen matkakaveri on aina Mr. Murphy. Ei, hän ei kölli tuossa lepotuolissa. Olisikin! Tuo mies on tavallinen brittituristi.

Näkymätön kumppanini Murphy on jatkuvasti kannoillani maalla, vedessä ja ilmassa.

Olimme tyttäreni, 16,  kanssa tyttöjen lomalla Thaimaan Pattayalla. Kiitos, Christa,  yksiön lainasta! Pattaya kuulostaa kamalalta, mutta on ihan jees kun pysyttelee pois tyttö- ja poikakaduilta, seikkailee ympäristössä ja piipahtelee Bangkokissa.

Vähän tytärtäni aluksi ihmetyttivät condominiumimme – thaimaalainen nimitys vuokrakerrostalolle – altaalla pyörivät jokseenkin epäsuhtaiset pariskunnat sekä alakerran kauppojen she-boyt. Keskustelimme ilmiöstä. Nuoreni on suvaitsevainen ihminen eikä asia jäänyt häntä kummemmin rasittamaan.

Ilkeä lötkö tai sen kaveri poltti nilkkaani ikuisen merkin.

Oli ensimmäinen päivä. Jet lagista pöpperössä käppäilimme Jomtienin rannalla. Aurinko, Thaimaan aurinko! Ja aurinkolasit. Olin hankkinut helkkarin kalliit Guccit voimakkuuksilla edelliskeväänä loppuiäkseni. Lasit olivat täydelliset.

Ensimmäisen kunnon aallon jälkeen niitä ei enää ollut. Etsimme, haroimme, sukelsimme. Ei. Ne pysyivät ikuisesti poissa.

Etsintäreissun jälkeen tunsin kummaa poltetta akillesjänteen kohdalla: kas vain, se oli myös tulehtunut ja punainen. Meduusa mokoma.

Meduusan polttamaan auttaa viinietikka tai paremman puutteessa virtsa. Juuri se keltainen neste, jota miesten oli helpompaa päästää ruumiinulokkeestaan akillesjänteen päälle kuin naisen yrittää sohottaa kyykkypissalla thaimaalaisella hiekkarannalla. Kyykkypissa on siitäkin hankala, että vaikka pääsee kyykkyyn, ei välttämättä pääse ylös.

Ja meitä oli kaksi naista. Eikä viinietikkaa. Ei edes viiniä. Meduusan jälki kirveli, samoin kadonneet Guccit. Tappava portugalinsotalaiva polttava paholainen ei ollut, todennäköisesti ihan perushyytelökasa, koska olin tolpillani ja hengissä.

Oli ensimmäinen päivä ja jo kaksi onnettomuutta tapahtunut.

Thaimaassa jalkahoitaja tulee luo. Hän hoivasi myös palanutta kohtaa.

Ryhdyimme aktiivisiksi varojiksi. Tytär ei ottanut pitkähihaista pois koko matkalla eikä käynyt enää uimassa. Pälyilimme tienristeyksessä kymmenen minuuttia ennen kuin uskalsimme mennä yli: mopokolonnat, tuk tukit, lavataksit ja vasemmanpuoleinen liikenne.

Mopoja on syytä varoa…
…sillä niitä on järkyttävän paljon kaikkialla.

Aurinkoa piisasi, sitähän olimme tulleet hakemaan. Valitettavasti minulla ei ollut aurinkolaseja. Ilman vahvuuksia olen ihan pöllö. Olin pannut uudet tilaukseen heti ekana päivänä, ja luvattiin että ne tulevat vielä lomamme aikana. Niinpä niin.

Viimeinen ehtoollinen. Emme tienneet, että olemme juuri jäämäisillämme koneesta.

Bussiretki Bangkokiin ja takaisin sujui hyvin ja osteskeltuakin tuli. Viimeisenä iltana kaivoin matkaliput ja passit näkösälle tallelokerosta.

Taksi kentälle ja menoksi! Ehtisimme kotiin päivää ennen kuin tyttären lukio alkaisi.

Aamutohinoissa katsoin lippua tarkemmin: lähtöpäivä oli kyllä oikea, mutta lähtöaika 00.20. Siis yöllä. Siis oli ollut. Olimme jääneet koneesta!

Viisi vuotta sitten kännykän netti ei toiminut kaiken aikaa kaikkialla. Onneksi condon alakerrassa oli pääte, jolla aloimme vimmaisesti rullailla mahdolllisuuksia. Suomeen oli päästävä, koulu alkoi.

Kivat on kengät ja meduusanpolttamakin lievenee. Pahempaa on tulossa!

Saimme lennon samalle illalle. Voitte arvata: kaksi yhdensuuntaista lentoa viime tipassa varattuna. Hiukan alle 4 000 euroa. Käyttämättömiä ei hyvitetty.

Tuo keikka raunioitti taloutemme pitkälle yli vuosikymmenen vaihteen. Kuulen siitä vieläkin.

Hei, hirveän monelle on käynyt samoin Thaimaan-lennolla, kun se on niin hassuun aikaan, matka-ammattilaiset ystäväni lohduttivat, kun kerroin Mr. Murphyn vihoviimeisestä vinoilusta.

Juu, lohdutti.

Me and Mr. Murphy

1 § Jos jokin asia voi mennä pieleen, se menee.

2 § Jos matkassasi ovat hienot Guccin aurinkolasit, ne huuhtoutuvat mereen ekana päivänä. Kärvistelet auringossa loppuloman, jos yleensä paistaa.

3 § Jos ja kun meressä on meduusoja, jokin niistä osuu sinuun heti. Saatavilla ei ole viinietikkaa. Saat ikuisen polttomerkin.

4 § Jos varustaudut ajoissa paluulennolle, olet varustautunut siihen vuorokautta liian myöhään. TARKISTA AINA KELLONAIKA JA PÄIVÄMÄÄRÄ KAHTEEN KERTAAN. Vaikka ei se mitään auta.

5 § Jos saatavissa on vielä paluulentoja, lippusi ovat maailman kalleimmat.

3 comments

Add Yours
  1. Jaakko Liikanen

    Mr. Murphy ja elämä ovat toisinaan törmäyskurssilla. Vaan hyvä, että kirjoittajalta löytyy huumorintajua.

    Tykkää

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s