Suloa kylmään maailmaan: kirahvivideo haastaa kissavideon!

Tiina Vahtera

Nyt tarvitaan hiukan aurinkoa ja iloa elämään.  Ajat maailmalla ovat ankeat ja matkaajan mielikin maassa. Kissavideot eivät riitä. Suurta, suloista, pilkullista ja pitkäkaulaista  peliin: kirahvi!

Nämä kirahvit asuvat Haller Parkin luonnonpuistossa Keniassa. Puisto on hieno osoitus siitä, että maassa, joka muistetaan viime kevään yliopistoiskusta, on myös paljon hyvää. Haller Park on vanhaan, rutikuivaan sementtilouhokseen hartaalla työllä rakennettu eläinten ja kasvien koti, josta Tripadvisorinkin kriitikot ovat löytäneet hyvää sanottavaa.

kirahvi1
Ihanan tahmeat kielet!

Luonnonpuisto on ihan Mombasan kaupungin liepeillä. Mombasa taas muistetaan Taiskan ikivihreästä, (tahattomia?) kaksimielisyyksiä sisältäneestä biisistä: ”Koskin simpukkaa ja sen pintaa valkeaa kuin vartaloas notkeaa…”

Mombasa ei ehkä ole elämänsä kunnossa, mutta kirahvit näyttävät olevan. Syöttöhetki kerää parvekkeelle reipasta yleisöä. Eläimille sopivaa apetta myydään pusseissa.

Vaan etpä taida arvata mitä kirahvivauva alakuvassa juo? Kyllä vaan, aikuisen  pissaa. Siitä saa suolaa ja kivennäisaineita, oppaat kertovat. Luonnon elämää: haistelevathan koiratkin antaumuksella toistensa takapuolia aina tavatessaan.

kirahvi2
Pissa on terveellistä,kirahvivauva tietää.

Kaikkein kuuluisin Haller Park on kuitenkin suloisesta kiintymystarinasta, jonka päätähtiä ovat Owen ja Mzee, vuoden 2004 tsunamissa orvoksi jäänyt virtahepolapsi ja 130-vuotias vanhapoikakilpikonna. Owen-vauva alkoi seurata äreää kilpparia, joka lopulta hyväksyi tunkeilijan ystäväkseen.

Taru päättyi vuonna 2007, kun isoksi kasvanut Owen tarvitsi oman reviirin ja lajikumppanin. Virtahevot ovat oikeasti hirmuisia petoja, jotka tappavat myös ihmisiä. Owenin ja Mzeen tarina on legendaarinen: voit tutustua siihen vaikkapa tässä.

043
Mzee elelee nyt yksin.
021
Älä istu kilpikonnan päälle, kyltissä pyydetään. Aiheellinen pyyntö: konnat voivat näyttää kiviltä.

Jokaisella auringolla on myös pilvireunus: niinpä Haller Parkin vieraat saavat myös tutustua todellisuuteen, joka on ihan pikkuisen kauhistuttavaa, mutta hyvin siloiteltua. Eläinpuiston krokotiilit nauttivat välipalaksi valmiiksi kynityn ja putsatun kanan.

Ja jokaisella pilvellä on kultareunus. Siispä takaisin Hallerin söpöjen pitkäkaulojen pariin.

Vain hetki elämää

Mombasaan ei tänä talvikautena tehdä valmismatkoja. Esimerkiksi KLM lentää kahdella vaihdolla (Amsterdam ja Nairobi) joulunalusviikolla Helsingistä Mombasaan. Hinta on noin 750 euroa.

Mombasan kenttä on ihan jees, Nairobin tukahduttava ja kamala. Varaa mukaan vettä ja suolapalaa. Ilma seisoo, ihmiset tungeksivat.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s