Kiina – savuinen, sumuinen maa

jouluakiinasta
Hyvää joulua Kiinasta!

Tiina Vahtera

Maailman ilmastokokouksesta taas, Lucian-päivää!  En ollut paikalla, mutta läpimurto on tapahtunut. Onnea maapallo.

En nyt mitenkään halua paasata, mutta minulla on ollut tilaisuus tutustua maailman nopeimmin kasvavaan talouteen ja maailman eniten saastuttavaan maahan, Kiinaan, vain rankimman kautta.

”Helsinki, savuinen, sumuinen kaupunki”, hiipi korvamadoksi, kun avasin verhot  Keski-Kiinan Chongqingissa (lausutaan tsongtsing) joulukuisena aamuna muutama vuosi sitten.

Dannyn vanhassa Africa-hitissä Kuusamo, niin mestari Juha Watt Vainion sanoittama kun onkin, ei kyllä tiedetä savusta ja sumusta senkään vertaa kuin mökkisaunan löylyhuoneessa. Tjaah, ehkä nyt kun katsoo ulos, mutta siellä tulee kyllä räntää.

Minua kohtasi toisella Kiinan-matkallani tämä näky kehnosti nukutun yön jälkeen:

hotellin ikkunasta
Huomenta, Helsingin tyttö!

Miten sen nyt kauniisti sanoisi. Ei mitenkään.

Maisema oli ihan hiton pelottava, ruma, lohduton,  pimeä. En ole nähnyt Chengdun pandapuistoja, en muuria pohjoisessa, en vehreän  Hongkongin Peakia. Vain savua, sumua ja likaisen keltaisen joen, Jangtsen, rupusäällä. Ai niin ja Guangzhoun, entisen Kantonin, savusumussa.

jangtse2
Vettä sataa. Jangtse nousee.

Matkaajan pitäisi aina suhtautua kohteeseensa avoimin mielin, mutta tuon 32-miljoonaisen kaupungin viesti Suomen tytölle oli melko tyly. Hotellin naapurihuoneessa miesseurue pelasi yöt läpeensä pokeria tai jotain rahasta (uhkapelit ovat Kiinassa kiellettyjä), polttivat röökiä niin että minunkin huoneeseeni tulvi oven alta sininen sauhu. He huudattavat paikallista heavya  nupit kaakossa ja karjuvat lempimusiikkinsa yli. Tuli mieleen eräs tuotemerkki:

sikailu

Reippaana tyttönä lähdin kuitenkin ypöyksin etsimään elämyksiä jättiläiskaupungista, jossa puhutaan vain kiinaa. Maassa, jonka hiilidioksidipäästöt ovat neljässä vuodessa kasvaneet 17,3 prosenttia, ja jossa juuri annettiin rajuin mahdollinen saastevaroitus.

kiinarakentaa
Kasvavalla taloudella on hintansa. Tässä revitään hutongia pilvenpiirtäjien tieltä.

Möykkäävät, epäystävälliset sedät hotellissa olivat onneksi vain sattumaa  – olivathan?  – sillä kaupungilla törmäsin  ystävällisiin ja avuliaisiin ihmisiin. Mitään ei ymmärretty puolin eikä toisin, kommunikoin vain kätevän suomi–kiina–suomi -sanakirjani avulla. Vessaankin opastettiin.

kiinaa
Mitä he yrittävät kertoa?

Maailman kolmanneksi pisin joki sen sijaan pysyi mutaisena ja luotaantyöntävänä. Joki haarautuu Chongqingin kohdalla kolmeksi virraksi ja niiden keskellä on kaupungin uusi sydän, eräänlainen Manhattan.

jangtse1
Maailman kolmanneksi pisin joki Jangtse ei houkuttele risteilemään tällä säällä.

Kätevin tapa ylittää joki on kaapelivaunu, missä kuulee vaihtoehtoisesti kiinalaista poppirenkutusta tai länsimaista saippuasarjaa dubattuna. Täysillä. Taksilla ajallen matka Jangtsen yli kestäisi päivän eikä maisema ei juuri komistuisi.

kaapelivaunu
Kaapelivaunu: kuunteletko kiinapoppia täysillä vai itketkö ja kuuntelet?

Kappas vain, ja joki tulvii.

jangtsenpinta
Nuoret miehet vaarallisilla vesillä.

Kuten aina meikäläisen reissuilla, viimeisenä päivänä pilkahti yllättäen aurinko. Kiina näytti kauniimmat kasvonsa.

Ehdin katsoa niitä Chongqingin vanhan lentoterminaalin ikkunan läpi matkalla Hongkongiin. Välilasku kesti kahdeksan tuntia, mutta en saanut poistua transit-alueelta, jonka kaupat ja baarit tulivat jokseenkin tutuiksi. Ulkona loisti ja hehkui yksi maailman kuuluisimmista kaupungeista.

airchina
Pikkuisen jo paistelee, tuolla lasin takana.

Kotiin saapuessani edessä oli vuosituhannen tulva. Alin kuva on otettu tammikuussa kotini parvekkeelta. Merenlahti on noussut pellolle, tai niityksihän tuo alue on kaavassa merkitty.

Pariisin ilmastokokouksessa todettiin, että talvet lämpenevät ja suttuistuvat. Jäätiköt sulavat, tulee lisää tuhotulvia.

Ei mitään lisättävää.

tammikuu11
Tammikuun tulvaa kotiparvekkeelta.

3 comments

Add Yours
  1. meritähti

    Joo, näin tekee. Täällä Bangkokissa on tänään aika samannäköistä kuin noissa sun kuvissa. Ja valitettavasti, myös minä olen siihen osasyyllinen, koska lennän tänne kerran vuodessa 😦 Samoin kuin tohon tulvaan sun parvekkeen alla…

    Tykkää

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s